Verslag vergadering Blauwtong 1 april 2019

Brussel, 1 april 2019

Gisteren werd op een druk bijgewoonde vergadering op het kabinet van de federale minister van landbouw, Denis Ducarme, de huidige situatie besproken omtrent het Blauwtongvirus met alle belanghebbende organisaties.

Sinds vorige week donderdag, 28 maart, is ons land immers niet langer vrij van het virus, maar in haar geheel tot beperkingsgebied verklaard, na vaststelling ervan op meerdere bedrijven in en rond Paliseul, in Belgisch Luxemburg.

Momenteel zou er nog voldoende vaccin tegen BTV8 voorradig zijn op de markt, waarbij dieren bestemd voor export de prioriteit genieten. Vaccinatie wordt vooralsnog niet verplicht, maar sterk aangeraden. Daarbij is het noodzakelijk dat dit gebeurt door een dierenarts, indien de veehouder een dier wil uitvoeren. Dit vereist immers een certificaat.

De overheersende mening op de vergadering was dat men opnieuw dient te gaan naar een verplichte vaccinatie, wellicht permanent, om het virus op lange termijn het hoofd te bieden. Om dit voor de veehouders financieel te verlichten, zou men dit het best doen in combinatie met groepsaankopen of een openbare aanbesteding van het vaccin.

Op basis van de verzamelde meningen en informatie wordt er binnen enkele weken opnieuw een vergadering gepland, waar men over concrete maatregelen zal beslissen.

IVDB

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS