IVDB dierenartsenbelangen

Welkom op de website van IVDB dierenartsenbelangen,
dé beroepsvereniging voor alle dierenartsen.

Hier kan u steeds terecht voor de laatste info over elke afdeling van ons beroep. Tevens kan u zich inschrijven op onze nieuwsbrief. Gewoon even het formuliertje invullen om op de hoogte te blijven!

Met plezier zetten we ook nog eens enkele punten van de inzet van het IV-DB bestuur voor diergeneeskundig Vlaanderen op een rijtje:

 • Het was het IVDB –en het IVDB alleen– dat zich van dag één verzet heeft tegen de G.V.P. certificering. En met succes.
 • Het was het IVDB –en het IVDB alleen– dat daar jarenlang is op blijven hameren, tot deze absurde regelgeving werd afgevoerd.
 • Het was het IVDB –en het IVDB alleen– dat zich tegen de invoering van het T/V document bij KHD practici heeft verzet. En met succes.

Kortom, waar administratieve rompslomp de overhand op praktijk doen, dreigde te nemen, stond het IVDB bestuur als eerste op de barricade. De rest volgde schoorvoetend.

Maar, er blijft werk aan de winkel op dat vlak:

 • Het IVDB bestuur steekt het niet onder stoelen of banken dat “datacollectie naar het antibioticagebruik bij KHD practici (in het kader van AMCRA)”, géén prioriteit is. Enkel tot doel heeft de echte “veelgebruikers” van antibiotica uit de wind te zetten.
 • Het IVDB bestuur laat bij AMCRA horen, dat antibiotica (maar ook andere diergeneesmiddelen) enkel door dierenartsen kunnen worden aangewend. Niet door leken of dierverantwoordelijken. En dit volgens het eenvoudige principe: Diergeneeskundige handelingen en diergeneesmiddelen enkel in de handen van dierenartsen.

Maar ook binnen ons beroepskorps laten we aan sommige collega's weten wat de practici graag op de “beleidsagenda” zouden plaatsen...

 • De verplichte bijscholing en haar toepassing door de NGROD wordt door vele collega’s als kleinerend en inefficiënt ervaren. Dit moet anders.
 • De door de NGROD gevoerde tuchtprocedures zijn achterhaald. Aangeklaagde collega's zijn vaak de speelbal van raadsleden en onderzoekers; sommige klachten raken vaak kant noch wal, doch worden naar believen uitvergroot; wettelijke procedures die een faire rechtsgang moeten garanderen, worden al eens met de voeten getreden.

Met andere woorden, het IVDB bestuur gaat heilige huisjes niet uit de weg. Tot hier een kleine greep uit de syndicale inzet van IVDB bestuursleden...

Zich aansluiten bij het IVDB heeft ook nog een aantal persoonlijke voordelen:

 • U kan zich aansluiten bij een groepspolis van bv. een beroepsverzekering.
  Dit is goedkoper dan het afsluiten van een individuele polis.
 • U kan gratis beroep doen op de diensten van het Incassobureau.
 • U kan door ons georganiseerde bijscholingen volgen aan de helft van de prijs (t.o.v. niet-leden).
 • U hebt recht op een gratis inkomkaart voor Expovet.
 • Enz.

Voorstelling van DVK-Vlaanderen vzw

DVK staat voor Dierenartsen in de VoedselKeten. Deze vereniging ijverde tot op heden steeds voor de beroepsbelangen van de zelfstandig werkende dierenartsen binnen de voedselketen, zeg maar: de nutsdierenpractici...

Wat betreft het contact met het IVDB kan u vanaf nu via de knop Contact rechtsreeks op het web uw vragen of bemerkingen stellen per deelsector. Zo gaat uw mail rechtstreeks naar de bevoegde persoon binnen ons bestuur en krijgt u (nog) sneller antwoord!

U kan bij ons terecht voor verzekeringen of de bestelling van gepersonaliseerde vaccinatieboekjes.

U kan de Bestelbon voor Vaccinatieboekjes via de IV-DB website downloaden, en zo uw bestelling per fax of per email doorgeven. Klik hier voor meer info »